ZG, RS
Klingelbeek Wall House, Arnheim, 2020
Menu

Two semi-detached houses of straightforward and direct design - walls of grey brickwork, a shallow pitched zinc roof, and a high, free-standing wall towards the east, defining a triangular courtyard garden. Each house’s layout - an open ground floor with an exposed spiral stair up to the more private rooms above - is a mirror image of the other.

Sited along the primary axis of the Klingelbeek development and sitting in the natural slope of the ground, the angled wall makes a strong gesture towards the park beyond. With few openings in this elevation, the visual impression for those entering the site is something like that of a garden wall in the landscape.

The overall simplicity of the design is offset by one more sculptural element - a trefoil cluster of vertical tubes (a pair of drainpipes and a support post) that are positioned at the centre of both long facade elevations.

  • Location: Arnheim
  • Completion: 2020
  • For: Schipper Bosch
  • Size: 275.3 m²