ZG, RS
Villa Baru, Arnhem, 2017
Menu

Hidden behind a freestanding facade which is the ruin of a former coach house, a grid of three by three rooms define the main structure of the villa, with each being 8m long and 4.7m wide. The central room of this nine-grid order is a courtyard and open to the sky, giving double aspect to the central rooms along each side. Those rooms define the shared spaces and allow views across the hole building, while the corner rooms become private spaces.

There is no corridor, no main staircase. What appears simple in principle, becomes complex in perspective. Each room sits on a different height level, tracing the sloping topography of the landscape where the villa is located. Each room is in a direct relationship with the landscape. While you walk from room to room, you spiral upwards from single story to two storeys, and reverse. Key to this spatial sequence are short spiral steps that sit in the corner of each room, they connect those rooms and negotiating the different heights.

  • Location: Arnhem
  • Completion: 2017
  • For: Private
  • Size: 490 m²