ZG, RS
Stovestraat Housing, Amersfoort, 2014
Menu

Proposal for eleven terraced houses in the historic centre of Amersfoort, Holland. A grid of 2.5 m high party walls at 4.3 m intervals extend from each house to create a sequence of courtyard-gardens in the centre of the site.

All houses benefit from south facing gardens and dual aspect. The characteristic red brick and pitched roofs continue the language and rhythm of the street, creating a perimeter block where each house is clearly articulated. Living spaces on the ground floor open up to the generous gardens, while three bedrooms occupy the first floor and the attic.

A central path provides alternative access from the resident’s car park via the gardens, connecting all plots through a sequence of openings on the party walls. Walking along this path residents will encounter an enfilade of gardens of different character and varied vegetation.

The eleventh house, located on the western corner of the site, is a refurbishment of an existing building, providing access to the shared car park on the ground floor and an apartment on the upper floor. This building feels neither new nor old and creates a transition to the neighbouring buildings.

  • Location: Amersfoort
  • Completion: 2014
  • For: Schipper Bosch
  • Size: 1300 m²